Je hoeft echt geen kind te zijn om zandkastelen te bouwen op het strand, want ook als volwassenen is het een heerlijke en ontspannende activiteit om van te genieten. Het maken van zandkastelen en sculpturen is zelfs een ware kunstvorm, waarbij de beste van de beste zandkunstenaars strijden om het wereldkampioenschap te winnen.
In dit artikel vertel ik jou hoe je een zandkasteel maakt als een professional. En als je tijdens het lezen nog meer zin krijgt om zandsculpturen te maken, laat je dan inspireren door deze vier wereldberoemde zandkunstenaars.
De basis voor het maken van zandsculpturen
Het allereerste dat je moet weten voordat je begint met het vormgeven van zand, is dat dit onmogelijk is zonder water. Het losse zand dat je onder je voeten voelt tijdens een heerlijk dagje aan het strand is namelijk ongeschikt voor het maken van sculpturen. Zorg er dus voor dat je iets meeneemt om voldoende water te kunnen halen uit de zee, en als je een plekje weet waar je kunt werken met rivierzand dan is dat helemaal geweldig.
Rivierzand is namelijk niet afgesleten zoals de zandkorrels op het strand. Waardoor het makkelijker is om mee te werken en je tevens strakkere vormen kunt creëren. De meeste mensen zullen het echter moeten doen met het strandzand, waarbij je op zoek moet gaan naar een plaats waar het zand vochtig is. Bekijk ook even of de plek waar je wil gaan werken niet al te dicht in de buurt van het water is, en wat de getijden doen.
Natuurlijk weet ik dat de titel van dit artikel suggereert dat je een professioneel zandkasteel moet maken, en dit is zeker een van de opties. Denk echter van te voren na hoe jouw kasteel eruit moet komen te zien en welke basis je hiervoor nodig hebt. Een zandkasteel is echter vrij moeilijk om mee te beginnen, omdat het veel rechte hoeken en strakke lijnen kent.
Je kunt er dus ook voor kiezen om iets anders te creëren, dat meer organische vormen heeft of voor een gedeelte uit fantasie bestaat. Op deze manier zijn foutjes minder snel duidelijk en kun je ook wat meer vanuit je gevoel werken.
Kies in ieder geval een onderwerp uit waarvan je iets afweet, zodat het makkelijker voor je is om dit met zand tot uiting te brengen. Het schetsen van je ideeën kan je helpen om het voor jezelf duidelijker te maken welke stappen je moet nemen en wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.
Nu je weet waar en wat je wil gaan maken uit het zand, kun je op basis hiervan je materialen uitkiezen. Hoewel de schepjes die kinderen gebruiken in de zandbank best van pas kunnen komen, zijn er dingen die nog beter werken. Denk bijvoorbeeld aan een paletmes, schilderskwasten en natuurlijk grote emmers. In het begin is het makkelijker om met meer zand te beginnen, zodat er ook meer ruimte is voor het maken van fouten. De kans is namelijk groot dat er in het begin wat dingen zullen afbreken, omdat je zal moeten leren wat de beste verhouding van zand en water is om een stevig professioneel zandkasteel te maken.
Neem ook iets mee dat je kunt gebruiken voor het creëren van details. Je zal merken dat het tekenen van lijnen of patronen een groot verschil kan maken en je kunstwerk er ineens een stuk beter zal uitzien dan je in eerste instantie had gedacht.
Het maken van zandsculpturen lijkt misschien kinderspel, maar het bestaat uit het leren van de juiste technieken en heel veel oefening. Vergeet ook niet om voldoende drinkwater voor jezelf mee te nemen en wat te eten, want het maken van zandsculpturen kost sowieso tijd en geduld.
Alles kort op een rij en extra tips
- Ga op zoek naar een plek waar het zand vochtig is
- Zorg dat je iets meeneemt om water in te doen, want je kunt alleen zandsculpturen maken met vochtig zand
- Houd rekening met de natuurlijke elementen, zoals het weer en eb en vloed
- Rivierzand is makkelijker te bewerken dan strandzand
- Bedenk wat je wil maken en zet je idee eerst op papier
- Begin met een makkelijk onderwerp
- Zorg ervoor dat je een aantal materialen meeneemt, onder andere voor het aanbrengen van details
- Vergeet niet om drinken en eten mee te nemen, want het maken van een professioneel zandkasteel of ander kunstwerk kost veel tijd
- Als je binnen wil werken, kun je rivierzand bestellen en kraanwater gebruiken
Misschien is het midden in de winter als je dit artikel leest, of regent het buiten pijpenstelen. Dit betekent echter niet dat je jouw vaardigheden niet kunt oefenen. Je kunt namelijk online rivierzand bestellen dat speciaal gemaakt is voor het maken van zandsculpturen, zoals het zand dat deze onbekende zandkunstenaar gebruikt. Op deze manier kun je zonder rekening te houden met de elementen of op een andere locatie een zandsculptuur maken in je schuur of garage.
Hoewel het kunstwerk waarschijnlijk minder groot zal worden dan wanneer je buiten aan de slag kunt gaan, is het een mooie manier om je te richten op de details. In plaats van zeewater kun je kraanwater gebruiken, iets dat overigens ook door veel professionele zandkunstenaars wordt gebruikt tijdens zandsculpturen festivals die niet aan zee plaatsvinden.
Extra tip: Tijdens het maken van je zandsculptuur is het heel verstandig om het zand tussendoor regelmatig te bevochtigen. Dit zorgt ervoor dat het zand aan elkaar blijft plakken en niet tijdens het werken in elkaar stort. Een plantenspuit kan hiervoor goed van pas komen. Voor meer tips verwijs ik je naar dit artikel, waar ik nog 9 handige tips geef voor beginnende zandkunstenaars.